top of page

Kuidas puhastada puu-ja köögivilju taimekaitsevahenditest


Ei ole enam ammu uudis, et menüüsse võiks lisada rohkem puu-ja köögivilju. Samas, me ei saa poes lugeda puu-ja köögiviljade kohta, millega ja mis koguses neid pritsitud on, siis tarbija enda teadlikkus parandab olukorda:

• Poest ostetud õunu ja pirne tuleks pärast pesemist koorida, sest taimekaitsevahendid tungivad puuviljadel ka koore alla. Igal juhul tuleks välismaised puuviljad koorida pere nooremate jaoks. Oma koduaiast korjatud õunu koorima ei pea. • Lõigake kindlasti ära õunavarre ühenduskoht, sest just sinna koguneb kõige rohkem mürgiseid aineid. • 90 protsenti pestitsiididest koguneb puuvilja koore sisse. Pesemine vähendab ka bakteriaalse saastumise ohtu. Mõistlik on koorida ka virsikuid ja nektariine. • Ka tsitruselised vajavad pesemist, sest muidu kanname kemikaalid kätega koorelt viljalihale. Tsitruselised saab paremini puhtaks sooja veega. Parima tulemuse saate, kui loputate pärast tsitruseliste koorimist nii käsi kui vilju. • Jõuluhooajal ärge unustage pesta ka mandariine – eriti neid, mis laste jõulupakkidesse lähevad. • Pange viinamarjad enne söömist kolmekümneks minutiks sooja vette. Soe vesi leotab marjade pinnale kleepunud jääkained lahti. Seejärel peske marjad voolava vee all puhtaks. Te võite marjad rootsude küljest lahti noppida, need sõelale asetada ja siis uuesti loputada. Kõige rohkem jääkaineid kipub kleepuma just rootsu ja marja ühinemiskohta. • Ära tuleks koorida ka paksukooreliste tsitruseliste õhuke koor, sest tsitruselisi on lubatud hallituse vastu välispidiselt säilitusainetega töödelda. • Sidrunivett tehes või sidrunit kuumale joogile lisades koorige vili enne ära. Loputage sidrun enne viilu lõikamist üle. • Asendage joogivees sidrun kodumaiste jõhvikate või kurgiga. Saate tervislikuma ja keskkonnasõbralikuma joogi. • Ärge keetke apelsini- ega sidrunikoortest sukaadi. Ärge lisage apelsinikoort küpsetistele, sest just sinna koguneb kõige enam taimekaitsevahendite jääke. • Kirjanduse andmetel võib ainuüksi pesemine vähendada lehtköögivilja nitraatide sisaldust 10–15 protsenti. • Tomatitel eemaldage varre liitumiskoha juures olev kõvem südamik, mis sisaldab solaniini. Solaniin on glükoalkaloidne mürk, mida leidub erinevates taimedes. See võib looduslikult esineda igas taime osas, kaasaarvatud lehed, vili ja vars. Solaniin on väga mürgine juba väikestes kogustes. Solaniinil on nii fungitsiidsed kui ka pestitsiidsed omadused ja see on osa taimede looduslikust kaitsemehhanismist. • Kartulite puhul on oluline jälgida, et need ei oleks rohelise koorega. • Eelistage kodumaiseid puu- ja köögivilju, kuna nendes on enamasti vähem taimekaitsevahendite jääke. Olge ettevaatlikud Hispaania, Hollandi, Poola, Itaalia ja Belgia puuviljadega, sest neis on sageli mürgiseid kemikaale üle normi. • Vilju saab puhastada ka söögisooda- või äädikalahusega (sega sooda või äädikas veega) • Kõige kindlam on aga süüa mahedalt kasvatatud toitu.

Veterinaar- ja toiduameti toiduosakonna peaspetsialist Jaana Oona: Tavaliselt pestakse marju, puu- ja köögivilju, et eemaldada pinnal esinevaid mikroorganisme, taimekaitsevahendite jääke või muud mustust, mis on sinna sattunud mullast, ümbritsevast keskkonnast või toodetega kokkupuutunud materjalidest ning inimestest. Puu- ja juurvilju soovitatakse pesta ka enne koorte ja muude mittesöödavate osade eemaldamist, et koortelt kätele sattunu kaudu ei saaks söödavad osad saastatud. Puuvilju ei tohi pesta mingi puhastusvahendiga, välja arvatud spetsiaalselt valmistatud tooted, mis on nii tähistatud ja millel on kasutusjuhend. Siiski pole viimaste kasutamine laialt levinud, eriti kodumajapidamistes. Marju, sh viinamarju tavaliselt loputataksegi jooksva vee all ning seejärel nõrutatakse. Harja peaks kasutama ainult väga määrdunud, paksukooreliste ja tugevama viljalihaga puuviljade korral. Seega üldiselt puuvilju hõõrutakse õrnalt käte vahel ja loputatakse jooksva leige vee all.

__________________

Loodustoodete poodides on müügil ka valmissegu firmalt Bentley Organic, millega puu-ja köögivilju puhastada. Hind ca 6 EUR:

Pilt: pinterest.com (Mia Price)

Retseptid
Viimased postitused
Otsi märksõnade järgi
Arhiiv
bottom of page