top of page

Kaarob ehk jaanikaun


Kaarob ehk jaanikaun on pärit Vahemere äärest. Hästituntud on kaarob Itaalias ja Kreekas. Jaanikaunade peamine kasvataja on Hispaania.


Kaarobipuu ehk harilik jaanikaunapuu on puuliik kaunviljaliste sugukonnast. Ta kasvab hästi piirkonnas, kus meeldib kasvada tsitruselistele ning ta kasvab aeglaselt, tavaliselt 10-15 m kõrguseks.

Söögiks tarvitatakse pigem kaunu, eriti nende lihakaid vaheseinu. Kasutatakse toiduks nii värskelt, keedetult kui röstitult. Enamik kaunu läheb aga siiski loomasöödaks.


Jaanikaunapuu kõvad seemned on kindla suurusega. 19.sajandil märgiti, et seemned kaaluvad olenevalt piirkonnast, kus nad kasvasid, 0,1885 kuni 0,215 grammi. Aja jooksul võeti keskmiseks kaaluks 0,2 grammi. Nende kaalu tõttu kasutati jaanikaunaseemneid varem vääriskivide ja kulla kaalumisel (seemned asendasid kaaluvihte). 5 seemet võrdus 1 grammiga. Kaunas on tavaliselt ligi 8 seemet.



Kaarobipuu kaunad korjatakse kui nad on pruunistunud. Eemaldatakse kõvad seemned, seejärel kaunad pestakse, röstitakse ning jahvatatakse. Saadud jahu ehk jaanikaunapulber on ideealne asendus kakaole. Kaarob ei sisalda kofeiini ega oksaalhapet (liigne oksaalhape toidus takistab teatud mineraalide imendumist, häirib mõnede ensüümide tööd jm) ning sisaldab rohkele kaltsiumile lisaks vitamiine A, B, B2, B3 ja D, magneesiumi, kroomi, rauda ja vaske. Kaarobit kasutatakse ka köha ja kõhulahtisuse raviks.


Tal on naturaalselt magus maitse, mis tuleneb sukroosisisaldusest, mida on kuni 75%. Suurem osa suhkrutest on glükoos ja fruktoos, kuid lisaks leiab ka mannoosi, ksüloosi ja galaktoosi.


Kui valid kaarobijahu, siis ole kindel, et see sisaldab 100% kaarobijahu. Poelettidelt võib leida ka erinevaid tooteid, mis võivad sisaldada odra ja piima koostisaineid, mistõttu muidu gluteeni- ja piimavaba toode see sellisel juhul kindlasti pole.




Vaata kaarobijahust maiustuse retsepti SIIT.


Kasutatud allikad:

Ballantyne, Sarah, PhD "The Paleo Approach", 2013

https://et.wikipedia.org/wiki/Harilik_jaanikaunapuu

http://www.carobana.com.au/carob.html

http://www.dport.org/learn-more/TheCarobBean/The-Carob-Bean.html

Pildid: Wikipedia ,www.youngandraw.com

Retseptid
Viimased postitused
Otsi märksõnade järgi
Arhiiv
bottom of page