top of page

Tervislikum ja värskem kiirtoiduvalik?

Üks viimase aja uuemaid kiirsöögikohti on Tallinnas asuv Subway, mille brändi maaletooja sõnade järgi iseloomustab tervislikum ja värskem kiirtoiduvalik.

Mind ajendas käesolevat kirjutist kirjutama 09. septembril 2013, Delfi ärilehes (Ärileht.ee), ilmunud artikkel, milles oli ära toodud vestlus võileivarestorani Subway maaletooja Ats Raigla’ga.

Väljavõte artiklist: arileht.delfi.ee 09.09.13 "Subway maaletooja: peagi avame Tallinnas uued restoranid":

/ „Hea on näha, et Subway brändi iseloomustav tervislikum ja värskem kiirtoiduvalik on oma kohta eestlase tarbimisharjumuses leidmas,“ /

Uurides infot Subway toodete kohta, annab küllap võimalikest kõige tõesema vastuse Subway piirkonnajuht Justin Goes.

Väljavõte artiklist: Eesti Ekspress, 06.04.2012 "Subway paneb eestlased sändvitše neelama ":

/Ta (Justin Goes, Subway piirkonnajuht) ise ei nimetaks Subwayd isegi “kiirtoiduketiks”, vaid kiire teenindusega restoraniäriks. “Kui ma ütleks, et meie sändvitšid on tervislikud, kõlaks see natuke imelikult. Aga kindlasti oleme tervislikumad kui McDonald’s ja Hesburger. Meil on värsked tooted ja teadlikult vähendatud soolakogus,” ütleb Goes.

“Mitmes Subis leidub vähem kui kuus grammi rasva — see on tugev eelis konkurentide ees (McDonald’si Big Macis on 30 grammi rasva — T. T.). Meilt saad täisrahulduse ja täismaitse! Olgu see siis Italian BMT (peperooni, salaami, juurviljad ja 16 g rasva) või Veggie Delite (vaid 2,5 g rasva) — ma juba näen, kuidas sa selle jutu peale näljaseks muutud!”

Paljudele tähistab Subway eelkõige odavat normaalset sööki. Goesi arvates ei tuleks öelda mitte “odav”, vaid “väärtuslik”. Sändvitši hinna sätib Subway igal turul nii, et see oleks sama või madalam kui Big Maci tüüpi staarhamburgeritel./

On selge, et söögikoht toimib rahuolevate klientide olemasolul ning kui on nõudlust, siis järelikult tuleb inimestele pakkuda seda, mida nad tahavad. Kas Subway on tervislikum ja värskem kiirtoiduvalik ? Ja kas Subway tooted on tervislikumad kui McDonald's või Hesburger või on see siiski tüüpiline kiirsöögikett, mis ei erine eelkäijatest ?

Kuna minu menüüsse ei kuulu kiirsöögikohtades pakutav, siis et mõista, millest ma kirjutan, läksin kaunil pühapäevasel päeval Subway poolt pakutavat maitsma.

Alustuseks pean ütlema, et erinevalt mõnest muust kiirsöögikohast, oli seal kõik väga puhas. Ja ei saanud kurta ka sisekujunduse üle, mis oli täitsa meeldiv. Võtsin mee-kaerasaia kanafileega, juurde tomat, kurk ja värske salat ning vahele veel meesinep. Joogiks võtsin mullita vee, kuigi valikus oli ka erinevad magusad mullijoogid, siis et ikkagi põhitoidust selgemat ülevaadet saada, piirdusin veega.

Juba esimesest ampsust alates tundus kogu kooslus ikka võrratult maitsev- ausalt. Värsket oli pandud ohtralt, mis tegi kõik väga mahlaseks. Ja sai, mille vahele sisu oli sätitud, tundus liiga hea, et tõsi olla.

Kõik oligi väga tore, kuni möödus ca 20-30 minutit, kui minu organism andis selgelt märku, et söödud toit ei olnud päris.

Mul hakkas lihtsalt tõeliselt paha :).

Järgnevat ei kirjutanud selleks, et võidelda kiirsöögikettide vastu, vaid tuletada meelde, et reklaamides öeldu, ilusad pildid, ebamaiselt maitsev burger või võileib, ei pruugi olla alati see, mida sa arvad seda olevat.

Subway aga iseloomustab oma brändi sõnapaariga "tervislikum ja värskem". Kas see siiski on nii?

Lühivastus oleks ilmselt, et oleneb, millest tervislikum ja värskem.

Üks Subway argumente teiste kiirsöögikohtade ees on see, et neil on vähem rasva ja soola.

Hea tarbija, kui tootes on vähendatud rasva- ja/või soolakogust või on toode lausa nimetatud koostisainete poolest vaba , siis on see millegi muuga asendatud, tavaliselt keemiliselt toodetud lisaainetega. (Lisan märkusena juurde, et see käib ka mujal kaubanduses müüdavate toodete kohta, mis reklaamitakse suhkruvabaks).

Toit, mis naturaalsel kujul peaks olema näiteks rasvane, kuid ühtäkki on saavutanud märkimisväärselt madala rasvasisalduse, on saanud täiustuse keemiliste lisaainetega, mis taastavad konkreetse toote maitse ja lõhna. Seda ikka selleks, et toode maitseks sulle tõeliselt hästi ning jätaks "templi mällu igaveseks", mis aina uuesti ja uuesti tekitab isu sama toitu taas süüa.

Väljavõte artiklist: Eesti Ekspress, 06.04.2012 "Subway paneb eestlased sändvitše neelama ":

/Eesti tootjatelt ei kavatse Subway midagi osta. Subway varustab oma 3000 Euroopa restorani korraga ja tsentraalselt, et tooraine oleks võimalikult soodne ja kvaliteet ei kõiguks.

Eestisse jõudev saiatainas valmib Saksamaal ja külmutatakse (kuid küpsetatakse Eestis), sealiha Hollandis ja Suurbritannias, veiseliha peamiselt Lõuna-Ameerikas, kana Tais ja Brasiilias. “Mahud on meil nii suured, et näiteks Euroopas puudub farm, mis oleks võimeline meid kogu vajamineva kanaga varustama,” ütleb Goes./

Tekib küsimus, et kui värske saab olla kana, mis tuleb Taist või Brasiiliast? Et mahud on suured, siis loomulikult sarnastel suurtel kiirsöögikettidel ei ole võimalik väiketootja toodangut kasutada. Kuid väide, et Subway on tervislik ja värske, tundub antud kontekstis olevat tarbija eksitamine.

Küsisin kindluse mõttes ka hr Ats Raiglalt üle (tagasiside oli kiire ja konkreetne, mis on väga positiivne), kas Justin Goes poolt öeldu kehtib 100% ka Eesti kohta, siis vastus kokkuvõtvalt oli see, et suures osas peab hr Goes poolt öeldu paika. Eesti on erand selles osas, et salat ja juurvili tuleb Eesti tootjatelt, suvisel ajal tomat-kurk on kodumaised, kuid see ei ole võimalik aastaringi.

Arvestades, et ka Eesti Subway söögikohti varustatakse tsentraalselt, siis julgen anda lühiülevaate sellest, mis nendes toodetes võib leiduda. Toodete koostisained on avalikult kättesaadavad ja antud seisuga juuni 2013 (http://www.subway.com/Nutrition/Files/usProdIngredients.pdf )

Kuigi koostisained võivad piirkonniti küll varieeruda (näiteks saiataina koostis, mis on valmistatud USA-s või Saksamaal), siis arvestades, et kiirsöögiketid töötavad kõik samade põhimõtete järgi ning varustatud sarnaste toorainetega, siis märkimisväärseid erinevusi tõenäoliselt siiski ei ole.

Saiadest oli Tallinna Subway valikus mitmeviljasai, mee-kaerasai, juustu-oreganosai, seesamisai, valge sai.

Oled sa kuulnud keemilisest lisaainest asodikarbonamiid ehk ingl k“azodicarbonamide”? See on keemiline lisaaine E 927 , mida kasutatakse peamiselt vahtplasti tootmisel. Toidutööstuses aga jahuparandajana ja valgendusainena ning see jaguneb omakorda:

- E927a, mis on paljudes riikides keelatud ning

- E927b ehk karbamiid, mis Eestis on lubatud, kuid Austraalias ja Kanadas ei kasutata. Seda valmistatakse sünteetiliselt ammooniumist ja süsinikdioksiidist.

Nimetatud lisaaine on äratoodud Subways müüdavas itaalia valge leiva (Italian (white) bread) ja ka mitmeviljasaia koostisainetes. Järgnevalt väljavõte valge saia koostisainetest:

/ Vitamiinidega rikastatud valge jahu (nisujahu, odralinnas, niatsiin (B3), raud, tiamiin (B1), mononitraat, riboflaviin (B2), foolhape), vesi, pärm, suhkur, sojaõli, nisugluteen, sool, DATEM ehk diacetyl tartaric acid ester of mono-and diglycerides ehk emulgaator, naatriumlaktülaat (emulgaator E481, saadud keemilisel töötlemisel), askorbiinhape, kaaliumjodaat, asodikarbonamiid ehk ingl.k azodicarbonamide; kaltsiumkarbonaat, kaltsiumsulfaat, ammooniumsulfaat, nisuvalgu isolaat, pärmiekstrakt, vitamiin D2, naturaalsed lõhna-ja maitseained, ensüümid./

Et kõik saiad koos lisanditega (kana, kalkun, sink jms) sisaldavad erinevaid keemilisi lisaained, sh säilitusaineid, keemilisi värve, E621 ehk naatriumglutamaati, rafineeritud suhkrut ja veel üle mitmekümne erineva koostisaine, siis mõned neist ka nitraate, mis organismi jõudes muutuvad seedimise käigus ohtlikeks kantserogeenseteks ühenditeks nitrosamiinideks. Nitrideid leidub leidub näiteks singis ja kalkunilihas.

Kiires lõunaampsus, mida mina sõin, oli kokku kooslus järgmine:

Sai: / Enriched wheat flour (wheat flour, malted barley flour, niacin, iron, thiamine mononitrate, riboflavin, folic acid), water, yeast, whole wheat flour, sugar, contains 2% or less of the following: wheat gluten, oat fiber, soybean oil, wheat bran, salt, wheat, rye, yellow corn, oats, triticale, brown rice, barley, flaxseed, millet, sorghum, yeast nutrients (calcium carbonate, calcium sulfate, ammonium sulfate), vitamin D2, dough conditioners (DATEM, sodium stearoyl lactylate, potassium iodate, ascorbic acid, azodicarbonamide), caramel color, refinery syrup, honey, yeast extract, natural flavor, enzymes.honey oat topping (organic cane juice solids, rolled oats, diced soy nuts, honey solids, wheat starch, sunflower oil, salt, caramel color, and natural flavor)./

Kana: / Chicken breast with rib meat, water, seasoning (corn syrup solids, vinegar powder [maltodextrin, modified corn starch and tapioca starch, dried vinegar], brown sugar, salt, dextrose, garlic powder, onion powder, chicken type flavor [hydrolyzed corn gluten, autolyzed yeast extract, thiamine hydrochloride, disodium inosinate and disodium guanylate]), sodium phosphates./

Meesinep: / High Fructose corn syrup, water, prepared mustard (distilled vinegar, water, mustard seed, salt), Dijon mustard (distilled vinegar, water, mustard seed, salt, white wine, citric acid, turmeric, spices, tartaric acid), country Dijon mustard (distilled vinegar, water, mustard seed, salt, white wine, spice), distilled vinegar, honey, food starch-modified, cider vinegar, contains less than 2% of lemon juice concentrate, salt, phosphoric acid, artificial color (titanium dioxide), sodium benzoate and potassium sorbate (as preservatives), xanthan gum, dehydrated onion, egg yolks, dehydrated garlic, caramel color. Contains eggs./

Tomat, kurk ja salat- arvestades hooaega- võisid olla tõenäoliselt kodumaised.

Lühidalt kokku võttes, oli minu ebamaiselt maitsvas lõunas:

• Poolsünteetilised värvid nagu E150a caramel color, mis võib olla kantserogeenne (ehk vähkitekitav).

• Keemiliselt töödeldud magustajad, sh kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirup (kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirupit saadakse erinevate keemiliste protsesside tulemusena, maisisiirupist tärklise hüdrolüüsimisel glükoosiks ning glükoosi osalisel muutmisel fruktoosiks.),

• Erinevaid säilitusaineid nagu naatriumbensoaat E211, mis on üks tavalisematest kõrvalmõjusid tekitavatest lisaainetest. Allergilist nohu põdevatest patsientidest reageerivad bensoaatidele 2,5%, astmaatikutest 12% sümptomite ägenemisega. Võib tekitada peavalu ja migreeni ning maoärritust. Arvatakse, et tõstab atoopilisse dermatiiti haigestuvatel lastel sümptomite ägenemist. Hüperaktiivsetel lastel halvendab sümptome /osaliselt tsiteeritud toidutare.ee/. Kaaliumsorbaat E202- Võib tekitada nahaärritusi, suus põletustunnet ja punetust suu ümber. Raskendab astmat, allergilist nahalöövet, või nõgeslöövet põdevate laste seisukorda. Ülitundlikkuse sümptome võivad saada isikud, kes on allergilised aspiriinile. /tsiteeritud toidutare.ee/.

• Erinevad maitsetugevdajad, nagu kanalihas disodium iosinate ehk dinaatirum-5-iosinaat E631 ja disodium guanylate ehk dinaatirum-5-guanülaat E627. Kuigi koostisainetes pole seda märgitud, siis need kaks lisaainet toimivad koostoimes E621-ga ja esinevad seetõttu toitudes koos. Seega on E621 esindatud antud juhul varjatud kujul.

• Muud lisaained, nagu sünteetiline emulgaator-stabilisaator E339 naatriumfosfaat, mis võib takistada kaltsiumi imendumist toidust ja soodustades luude hõrenemist. Autolüüsitud pärmiekstrakt ehk autolyzed yeast extract , mis on naatriumglutamaat ehk E621.

• Juhin tähelepanu kana koostisainetele, kus naatriumvesinikglutamaati ehk E621, leiab varjatud kujul lausa kahest koostisosast. E621 on maitsetugevdaja, mille kõrvalmõjudeks on: Hiina restorani sündroom: südame pekslemine, peavalu, pearinglus, näo punetus, lihas- ja liigesvalud, migreenilaadsed peavalud. Riskirühma kuuluvad allergikud, astmaatikud, peavalu põdevad inimesed ja lapsed. Imikute ja väikelaste toitudes keelatud. Ei tohi anda alla 12 nädalastele lastele. /tsiteeritud: toidutare.ee/.

Võttes kokku selle, mida mu lõunaamps sisaldas, ei ole imestada, et mul halb hakkas. Keemiast läbi imbunud toit on kehale võõras. Meil ei ole laboris loodud seedetrakti, et selle kõigega (keemiliste lisaainetega) toime tulla.

Anda sõnum, et Subway tooted on tervislikumad (vihjates J.Goes öeldule, et tervislikumad kui McDonald's ja Hesburger), on küsitav. Arvestades, et 3000 Euroopas olevat Subway kiirsöögikohta varustatakse tsentraalselt sarnaste toorainetega, siis kas tõesti on võimalik, et Subway tooted siin Eestis on kuidagimoodi tervislikumad ja värskemad? Ja kui on, siis millest?

Keegi ei keela kiirtoidukohtades mõnikord kiiret lõunaampsu teha, kui pead seda ainuvõimalikuks lahenduseks, kuid see ei peaks olema ei igapäevane ega ka iganädalane osa sinu menüüst. Küll aga peaksid sellisest toidust täielikult eemale hoidma lapsed, allergikud, astmaatikud ning muidu nõrgema immuunsüsteemi ja seedetraktiga inimesed.

Kasutatud materjalid:

http://arileht.delfi.ee/news/uudised/subway-maaletooja-peagi-avame-tallinnas-uued-restoranid.d?id=66709203

http://www.ekspress.ee/news/paevauudised/eestiuudised/subway-paneb-eestlased-sandvitse-neelama.d?id=64205529

http://en.wikipedia.org/wiki/Azodicarbonamide

Erin, Angelika, "Saladuslikud E-ained meie igapäevatoidus", 2010

http://www.naturalnews.com/039308_subway_deception_food_additives.html#ixzz2eTDcmld9

http://www.subway.com/Nutrition/Files/usProdIngredients.pdf

http://www.livestrong.com/article/551058-disodium-guanylate-vs-monosodium-glutamate/

http://www.livestrong.com/article/71755-autolyzed-yeast-extract/

www.toidutare.ee

wikipedia.org

Pilt: huffingtonpost.com

Retseptid
Viimased postitused
Otsi märksõnade järgi
Arhiiv
bottom of page