top of page

Ghee ehk selitatud või valmistamine

Ghee (Ghii) on mõnusalt pähklise maitsega, mistõttu on see hea valik küpsetistes. Kuna ghee talub päris kõrget temperatuuri, kuni 250 kraadi, sobib see ideaalselt ka friteerimiseks. Kuigi ghee on puhas võirasv ning sobib paljudele, kellele muidu piimatooted ei sobi, kuna ei sisalda kaseiini (piimavalku) ning laktoosi (piimasuhkrut), siis kodusel teel valmistatud ghees on üldjuhul siiski nimetatud koostisainete jääke, mistõttu ei pruugi isevalmistatud ghee kõigile sobiv valik olla.

______________

Järgnev tekst ja valmistamisõpetus on pärit : http://www.hk-catering.ee/ghii/

Ghii saadakse või pikaajalisel kuumutamisel madalal temperatuuril, kuni võist on eraldatud kogu vesi ja piimasuhkur on karamelliseerunud ning järele jääb selge, kuldse jumega rasv. Sellel on kuninglikult peen, veidi magus ja õrnalt pähkline maitse ning aroom.

Ghii on puhas võirasv, mis on üks parimatest küpsetamisvahenditest.

Valmistamine:

1) Esimesel korral soovitan võtta suur pott. Või sulatamiseks vali keskmine kuumus. Varu aega, sest kui liiga ägedalt alustada, jõuab osa võist põhjas juba praadima hakata.

2) Kui või on sulanud ja võimassi pind on kaetud valge koheva vahuga, vähenda kuumus väikseima võimalikuni. Nüüd võid jätta ta üksi ilma segamata keema. Kui ghii kipub põhja kõrbema, on kuumus liiga suur. Eesmärk on võist kogu vesi välja aurutada ja piimavalk eraldada. Piimavalgu saab ka lühikese ajaga kätte, aga liigkärsitu keetmisega jääb osa vett ghii sisse ja hiljem läheb väärt kraam lihtsalt hallitama.

3) Selle koheva vahu võid korjata vahukulbiga purki. Järgmised paar päeva saad kasutada seda putrudesse, aedviljapadadesse, suppidesse, teraviljaküpsetistesse jm toitudesse lisamiseks. See on puhas piimavalk. Kogu vahtu, mis ghii valmistamise protsessi käigus tekib, pole vaja ära riisuda. Kui Sa ei riisu, settib ta ise hiljem põhja.

4) Kuidas aru saada, et ghii on valmis? Ghii on valmis siis, kui vahtu enam juurde ei teki. Sa näed potis läbipaistvat ja kuldset võirasva. Mingid väiksed mullikesed pinnal on, aga tükid on vajunud põhja ja muutunud seal ilusaks pruuniks. Teiseks: kui kogu aeg toimub potis midagi, siis aga ühel hetkel on vaikus. Kahtled, kas ikka pliit töötab jms. Vot siis ongi valmis. Kui selle aja mööda lased, on järgmiseks tunnuseks see, et järsku hakkab uuesti suurel hulgal vahtu tekkima. Jälgi, et ghii ära ei kõrbeks. Kui ghiid liiga suurel kuumusel või liiga kaua valmistada, muutub ta tumedaks. Kui lõhn on hea, võid seda veel kasutada, aga kui ta ka lõhnab halvasti, siis on ta kõlbmatu.

5) Tõsta pott tulelt. Kalla ghii läbi sõelale asetatud marli purkidesse. Ettevaatlikult tehes saab hakkama ka ilma selle sõela-süsteemita. Arvesta, et kui jätad ghii potti kauaks seisma, siis ta hangub ära. Selleks, et teda kallata saaks, tuleks potti uuesti natuke soojendada. Ka see osa, mis poti põhja settis, sobib mõned päevad toidu sisse lisamiseks.

Säilitamine:

Aeglaselt valmistatud ghii, mis on puhtasse nõusse kallatud ja hoitud kuivas jahedas kohas, säilib kuus kuud. Soovitav on võtta ghiid alati puhta lusikaga ja hoida purki kaane all.

Vaata valmistamisõpetust videost:

ghee_edited.JPG
Retseptid
Viimased postitused
Otsi märksõnade järgi
Arhiiv
bottom of page